wtorek, 6 kwietnia 2010

Mazurek kajmakowo-czekoladowy



Ciasto:
250 g mąki
160 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

Masa:
puszka gotowej masy kajmakowej lub krówkowej
pół tabliczki ciemnej, gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka

Dodatkowo:
migdały sparzone
skórka pomarańczowa lub cząstki pomarańczy

Masło ucieram z cukrem pudrem i żółtkami, dosypuję mąkę i mieszam. Po wyrobieniu, ciasto owijam folią i wstawiam na godzinę do lodówki. Po godzinie cienko wałkuję (ok 5 mm) i piekę kwadrans w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Masę kajmakową podgrzewam w kąpieli wodnej, przekładam do rondelka, dodaję do niej roztopioną także w kąpieli wodnej czekoladę z 3 łyżkami mleka. Dekoruję smażoną skórką pomarańczową lub tuż przed podaniem cząstkami pomarańczy oraz migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz