piątek, 9 kwietnia 2010

Ulubiony sernik Marty Gessler

1 kg białego sera
200 g masła
250 g cukru pudru
10 jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 lyżki mąki pszennej
laska wanilii

spód:
200 g kakaowych herbatników
100 g masła
1 łyżka kakao

spód:
Do malaksera wsypać pokruszone herbatniki i kakao. zmiksować. Następnie dodać masło i wymieszać. Herbatnikową masę przełożyć do okrągłej formy, ugnieść palcami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut, potem wyjąć i ostudzić. Przygotowując masę serową, należy pamiętać o wyjęciu skladników z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.

sernik:
Do malaksera włożyć pokrojone na kawałki masło, dodać cukier, miksować aż masło zbieleje. Oddzielić żółtka od białek. Następnie cały czas miksując dodawać do masła po jednym żółtku, a potem porcjami ser. Na końcu wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i ziarenka wanilii wyskrobane z laski. Białka ubić na sztywno. Do masy serowej dodać część piany i wymieszać, potem dodawać pozostałe białka i całość jeszcze raz wymieszać. Przelać do formy i piec godzinę w temp. 180 st. Po upieczeniu dobrze jest zostawić sernik w uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz