sobota, 20 lutego 2010

Bruschetta



2-3 pomidory
suszone pomidory
mozzarella
2-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
bazylia
zioła prowansalskie
pesto 
sól
pieprz

Pieczywo układam na blasze i skrapiam oliwą. Nastepnie nacieram czosnkiem lub rozsmarowują przeciśniętym przez praskę. Układam na kromkach pokrojone w paski suszone pomidory. Na każdą kromkę kładę plaster mozzarelli. Pieczywo trzeba zrumienić w temp. 180 stopni, w piekarniku. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram  ze skóry i kroję w kosteczkę. Dodaję wycisnięty ząbek czosnku, zioła prowansalskie, solę. Mieszam. Kładę na podpieczoną miozzarellę. Doprawiam pieprzem i skrapiam oliwą. Ponownie podpiekam w piekarniku. Posypuję listkami bazylii lub smaruję odrobiną pesto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz