sobota, 20 lutego 2010

Zupa cebulowa



6 cebul
3-4 spore łyżki masła
ząbek czosnku
700 ml wody lub wywaru warzywnego
70 ml białego wytrawnego wina
łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka tymianku
łyżka majeranku
pieprz i sól do smaku

Cebule kroję w piórka, podduszam powoli na maśle, aż zmięknie mieszając od czasu do czasu. Powinna mieć złoto-brązowy kolor. Do cebuli dolewam wodę lub wywar warzywny, a do tego dosypuję tymianek, wyciśnięty czosnek, trochę soli. Po chwili dolewam wino, sok z cytryny oraz ocet balsamico. Dodaję majeranek, pieprz i gotuję około 20 minut na wolnym ogniu. Na koniec 1/3 zupy można zmiksować. Podawać gorącą z grzankami lub z jedną kromką chleba z serem żołtym wcześniej zapieczoną w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz