1 kg młodych ziemniaków
1 duży brokuł
1 pęczek koperku
1/3 kostki masła
pół szklanki kwaśnej śmietany
jogurt grecki
Ziemniaki obrać, pokroić na spore kawałki i ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Brokuł umyć, podzielić na nieduże różyczki i ugotować na parze (ich też nie rozgotować). Po ugotowaniu ziemniaki i brokuły wymieszać z czuciem w sporym garze, żeby się nie porozpadały. Przykryć parującą zawartość i odstawić na bok. Koperek umyć, potem obrać z łodyżek, wreszcie drobno posiekać. W rondelku rozgrzać masło. Kiedy masło się spieni, wrzucić do niego koperek. Pomieszać zawartość. Następnie wlać śmietanę (wystarczą dwie solidne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany). Solidnie wymieszać zawartość rondelka bardzo czujnie grzejąc przez króciuteńką chwilę na maleńkim ogniu. Nie wolno zagotować sosu, bo się natychmiast zwarzy! Gorące ziemniaki z brokułami przełożyć na talerze bądź do miseczek i polać sosem. Dla lepszego efektu można dodać na wierzch odrobinę jogurtu greckiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz