niedziela, 21 lutego 2010

Pleśniak



Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej, przesianej
1 kostka miękkiego masła
5 żółtek
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (zamiast kupować można zrobić samemu wrzucając do słoiczka z cukrem przekrojone laski wanilii )
2 łyżki śmietany
szczypta soli
3 łyżki kakao

Polewa:
5-6 łyżek mleka
4 łyżki masła roślinnego
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki kakao

Piana:
5 białek jaj
szczypta soli
pół szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy

Dodatki:
2 słoiki kwaśnego dżemu porzeczkowego

Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. Z podanych skladników zagniatam kruche ciasto i dzielę je na 3 części. Pierwsza biała ma być największa, bo będzie spodem, druga z domieszką kakao, a trzecia najmniejsza. Blachę smaruję, wykładam papierem do pieczenia i rozkładam pierwszą część ciasta. Dwie pozostałe chowam do lodówki. Na wyłożonym cieście rozkładam dżem, na to skubię ciemne ciasto rozrzucając je nierówno.
Białka ubijam na pianę, dodając szczyptę soli, powoli cukier puder, pod koniec ubijania budyń. Na orzechy rozkładam pianę. A na nią rozrzucam poskubaną część białego ciasta.
Piekę 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasta, polewam wierzch gorącą polewą zrobioną z mleka, masła, cukru i kakao. Składniki gotuję chwilę, mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz