300 g mąki pszennej przesianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
100 g cukru ( jak ktoś lubi słodsze, można dodać więcej)
1 jajko
250 ml mleka
4 łyżki jogurtu greckiego (można pominąć)
1 łyżka wystudzonego stopionego masła
Jajko, mleko, jogurt i masło miksuję. Do tego dodaję wymieszane razem w osobnej misce sypkie skladniki. Placuszki smażę z obu stron na rozgrzanej, ale nie za mocno, patelni, bez dodatku tłuszczu. Patelnia powinna mieć grube dno, wtedy placki nie przwywierają. Należy pamiętać, by ich nie przypalić, powinny być lekko brązowe. Można podawać polane syropem klonowym, sosem czekoladowym, posypane cukrem pudrem lub z owocami. Mnie najbardziej smakują bez żadnych dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz