niedziela, 21 lutego 2010

Makaron z grzybami i orzechami

makaron penne lub papardelle

1 szklanka borowików lub prawdziwków suszonych
ząbek czosnku
pół szklanki śmietany do sosów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka oregano
garść orzechów włoskich posiekanych
pieprz, sól

łyżka masła lub oliwy
parmezan



Borowiki zalać połową szklanki zimnej wody. Odstawić na 2 godziny do namoczenia. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki, zrumienić na suchej patelni. Namoczone grzyby wyłożyć na sitko i odsączyć, wywar zachować. Na patelni, na małym ogniu, rozgrzać masło, dodać pokrojone i odsączone grzyby i smażyć na małym ogniu, nie rumieniąc, przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i lekko zrumienić. Posypać grzyby odrobiną soli, dolać 6-7 łyżek wywaru z grzybów i smażyć jeszcze przez około 3 minuty aż płyn odparuje, a grzyby będą miękkie.  W międzyczasie ugotować makaron. Do grzybów na patelni dodać śmietanę, wcześniej zahartowaną, oregano i orzechy. Po zdjęciu z ognia posypać natką pietruszki, czarnym pieprzem i startym parmezanem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz