czwartek, 18 lutego 2010

Penne z gorgonzolą





500 g penne
60 g masła
350 g gorgonzoli lub innego sera z błękitną pleśnią (np. lazur)
150 ml (2/3 szklanki) śmietany 36 procentowej
kawałek świeżego parmezanu

Makaron ugotować al dente w dużej ilości niezbyt mocno osolonej wody (sery pleśniowe są słone, trzeba uważać, żeby nie przesadzić). W tym czasie ser gorgonzola pokruszyć na kawałki, a następnie razem z masłem i śmietaną podgrzewać na maleńkim ogniu, dopóki ser całkowicie się nie rozpuści, a całość nie utworzy delikatnego sosu. Makaron odcedzić, przełożyć do salatery, dodać sos, dokładnie wymieszać i nakładać na talerz. Posypać koniecznie świeżo startym parmezanem. Zamiast masła można użyć nieco żółtego sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz