czwartek, 18 lutego 2010

Ślimaczki w sosie grzybowym


250 g pieczarek
3 łyżki oliwy
mała cebula
1 ząbek czosnku, posiekany
tymianek
6-7 suszonych grzybów
sól i świeży pieprz do smaku
1 łyżka masła
parmezan do posypania
natka pietruszki - drobno posiekana
makaron, np. kokardki lub ślimaczki

Grzyby suszone zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 minut. Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć około 5 minut na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Pieczarki umyć i pokroić na kawałki. Dodać do cebuli, posypać tymiankiem, a potem dusić 10 minut na średnim ogniu. Suszone grzyby osączyć, pokroić na cienkie paski, dodać do pieczarek. Posolić do smaku. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli płynu jest zbyt mało, można dolać wodę, w której moczyły się suszone grzyby i nieco zagęścić sos, dodając łyżkę śmietany (koniecznie zahartować). Zdjąć z ognia, dodać masło. Podawać z makaronem - najlepiej ślimaczkami dischi volanti, posypane natką pietruszki i parmezanem. Na wierzch koniecznie świeżo mielony pieprz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz